ZENETERÁPIA WORKSHOP

A műhely célja, hogy bemutassuk a zeneterápia módszerét, mind elméletben (milyen esetben és kinek ajánlott, alkalmazási területek) mind pedig gyakorlatban,a legtöbbet alkalmazott aktív improvizációs módszer segítségével.

A műhely keretén belül az érdeklődők megismerhetik a “Hangtál & Fuvola” - Hangfürdő és zenei improvizáció programunkat. Megmutatjuk, hogyan alkalmazunk hangtálakat a zeneterápiában, mint hang- és rezgésterápiás eszközöket, mindez zenei improvizációs folyamatba helyezve.

Mi is a zeneterápia?

Olyan módszer, amelyben a képzett zeneterapeuta a zenét, annak is elsősorban az elemeit (hang, ritmus, dallam, harmónia), mint eszközt használja egy előre kitűzött cél érdekében eltervezett terápia során. Ily módon terápiás hatást gyakorolhat fizikai, emocionális, mentális, szociális és kognitív szinteken, valamint elősegítheti a kommunikációt, a tanulást, a kifejezést és a társas kapcsolatokat. Formáját tekintve lehet aktív zeneterápia, amelynek keretében saját hangot, könnyen megszólaltatható hangszereket, hangot adó eszközöket (fadarab, kavics, üveg) használnak a részvevők zenei kommunikációban, improvizációban. Mindehhez zenei előképzettség nem szükséges. Másik formája a receptív, ebben a folyamatban a zeneterapeuta által kiválasztott zenemű(vek) vagy elő zene meghallgatása alatt a kliens látszólagos passzivitásban van, de valójában intenzív lelki folyamatok mennek, mehetnek végbe a hallgatott zene hatására. A terápiás munka során a mozgósított érzelmek, élmények és gondolatok tudatosítása, verbalizálása történik, vagy egy másik alkotó tevékenység, pl szabad festés útján hozzuk a felszínre.

Milyen program a Hangtál & Fuvola?

Két zeneterapeuta összhangjából született meg e különleges program, ahol a hangtálak finom rezgésszőnyegén lépdel a fuvola puha hangja mellett a lágy ének. 
Lehetőség megpihenni, relaxálni, engedni, hogy a testet a rezgő hangok szinte “átmasszírozzák”.
Az érdeklődők a műhelymunka erdményeként a zenélés új dimenzióinak felfedezésével, a zeneterápia megismerésének élményével gazdagodhatnak.

Bemutatkozás

A nevem Kassai Réka. Zeneterapeuta, kamaraművész és zenetanár vagyok. A zongora és a fuvola hangja már gyermekként is elvarázsolt, így mindkét hangszer életem központi szereplőjévé vált. Zenei tanulmányaim befejezése után érdeklődésem egyre inkább a zene gyógyító, személyiség formáló hatása felé kezdett fordulni, így kerültem kapcsolatba a zeneterápiával, amely egy egészen új szemléletet hozott mind a zenetanítás, mind a zenei előadások tekintetében. 

Jelenleg a Korai Fejlesztő Központban halmozottan sérült gyermekek számára tartok egyéni és csoportos zeneterápiás foglalkozásokat. Autizmus spektrumzavarral élő és értelmileg akadályozott gyermekekkel, és felnőttekkel foglalkozok. Egészséges illetve testi-lelki zavarral élő felnőttek számára tartok a hagyományos óráktól eltérő terápiás hangvételű egyéni zeneórákat.
Egyéni terápiáimat és zeneóráimat a jövőben kutyás terápiával szeretném kiegészíteni. Az állat asszisztált terápiában Lizi nevű, jelenleg képzés alatt álló kutyám lesz a segítségem.

Képzések
Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
Zeneterapeuta (2013-2015)
Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
Zene-élmény-terápia 120 órás sajátélményű személyiségfejlesztés zeneterápiával (akkreditált pedagógus továbbképzés (2013)
Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézet
Kamaraművész-fuvolapedagógus (2003-2007)

Gál Zsuzsanna vagyok, zeneterapeuta, zeneművész. Előadóművészeti tanulmányaim után érdeklődésem a színpad helyett sokkal inkább a zene egyéb irányú felhasználási módjai felé fordult, így elvégeztem az (alapdiplomára épülő pszichoanalitikus alapokra helyezett) zeneterapeuta képzést. 2015 őszétől szakmai tapasztalatomat egyéni és csoportos foglalkozások keretében bővítem a kamaraerdei Csillagösvény Waldorf Általános Iskolában, valamint a Bliss Alapítványnál súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekekkel. Szívügyemnek tekintem az időskorúak gondozását is, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat Idősek klubjában tartok zeneterápiásan orientált foglalkozást. A Varázshegy Hospice Alapítvány munkatársaként is tevékenykedem.

Képzések
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
Zeneterapeuta (2013-2015)
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Zenei Társasjátékok – A Sáry-módszer alapjai képzés (2012)
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
Zene-élmény-terápia 120 órás sajátélményű személyiségfejlesztés zeneterápiával (akkreditált pedagógus továbbképzés 2011)
The University of Music and Performing Arts, Vienna - Klasszikus Oboa előadóművész BA (1998-2003)


ornament

2017.11.11.