MIÉRT NEM JÖN A BABA?

LELKI SEGÍTSÉG A NEHEZÍTETT GYERMEKÁLDÁS ÚTJÁN

A legtöbb nő, pár, házaspár álma és vágya a gyermekáldás, a családalapítás. Ez az élet rendje. Mindenki úgy képzeli el, hogy csak elhatározni és összebújni kell. Sok esetben ez így is van, szerencsére. Viszont sokszor sajnos a siker elmarad. Hónapok, akár évek is telhetnek el úgy, hogy a várandósság nem köszönt be a pár otthonába.

Először nagy kérdőjelek vannak, majd jön az elbizonytalanodás, a kudarc, az ijedtség, a félelem, a düh, a „Miért pont mi?” és sok-sok más kérdés, érzés. Sok helyen sajnos a párkapcsolati és rokoni konfliktus is megjelenik. Vagy akár a baráti körben is felütheti a fejét a feszültség.

Sokan sokáig természetes módszerekkel próbálkoznak, mások hamar eljutnak speciális nőgyógyászhoz, onnan meddőségi klinikába. A feszültség egyre nő. Lassan eljöhet az a pont, ahol már nem tudjuk, a meddőség miatt van-e a feszültség, vagy a feszültség okozza a meddőséget. Ördögi kör. Test és lélek egymásra hat.

Bárhogy van is és bármivel próbálkozik, igyekszik is a pár, stresszhelyzetben van. Egy bizonyos mennyiség után a stressz már nem hajtó-, hanem fékező erő, lebéníthat.

Ebben a stresszben érdemes hozzásértő, empatikus szakembertől segítséget kérni.

Ugyanúgy érdemes a lelkünkkel is foglalkozni, mint ahogy a testünknek adjuk a „gyógyszereket”. Hisz’ test-lélek-szellem egy.

Nézzünk rá együtt, mi lehet fontos a nehezített gyermekáldás idején egy nőnek, párnak lelkileg. Kérdezzetek-beszélgessünk.
Ha nem vagy érintett, akkor is szeretettel várunk. Mert, ha találkozol valakivel egyszer, aki érintett, lehet, hogy csak egy elvitt gondolat is segít neki.

 

VARGA KATALIN, LOMBIKOS ANYUKA ÉS MEDDŐSÉGI MENTÁLHIGIÉNÉS SEGÍTŐ

Eredetileg a Külkereskedelmi Főiskolán végeztem, német-angol szakon. Utána 17 évig saját alapítású nyelviskolámban tanítottunk magyar mint idegennyelvet a Magyarországon élő külföldieknek. Itteni munkám mellett 2008-ban, 41 évesen, az első sikeres lombikkezelésemnek köszönhetően anyuka lettem. Bizonyos családi történések, kislányunk pszichoszomatikus tünetei és más nehézségek miatt 2013-ra kristályosodott ki, hogy a meddőség lelki háttere számomra fontos és érdekes téma. Itt tudok és szeretnék segíteni sorstársaknak. Akkor még sajátélmény alapon fogadtam a hozzám fordulókat, beszélgetőtársként. Hamarosan munkatársakat kerestem, megalapítottam a CsillagKuckó Alternatív Termékenységi Központot, ahol most már többen, különböző technikákkal segítjük a hozzánk fordulókat a nehezített gyermekáldás útján.
2015-2017 között a Károli Gáspár Református Egyetem Mentálhigiénés segítő szak hallgatója voltam, most írom a szakdolgozatomat egy meddőségi zárt csoportban végzett projektmunkából.
Ha ránézek, mindkét hivatásomban (nyelviskolai manager és meddőségi mentálhigiénés segítő) a kommunikáció az alap. A lényeg mindkettőben a "Hogyan értsük meg egymást? Vagy éppen magunkat, élethelyzetünket.”

ornament

2017.11.11.