VIRTUÁLPSZICHOLÓGIA:

internet, videojátékok, és okoskütyük.


Napról napra, életünk egyre inkább átkerül a virtuális térbe. Ez nem sci-fi hanem a valóság. Gyakran a felnőtteknek is gondot okoz az egyensúlyt megtalálni az online látszat és a fizikai valóság, az offline és online kapcsolatok között, ez pedig szorongásra, depresszióra, és függőségre hajlamosítja őket pedig ők még egy olyan világban nevelkedtek ahol nem volt a mindennapok része az internet. Ezzel szemben a mai fiatalok ebbe a digitalizálódó világba születnek bele, és bár ez sok lehetőséget is rejt számukra, sok gondot is okoz majd. Se a net, se a videojátékok, vagy a kütyük nem különböztetnek meg például felnőtt és gyerek felhasználót, ergo abban a pillanatban, hogy egy gyerek saját okostelefont kap, vagy egyedül bóklászik a neten az internet szempontjából felnőttnek számít. Ezzel párhuzamosan ahogy az idősebb nemzedék napról napra kicsit lemarad, a fiatalabb nemzedék egyre inkább magára marad a virtualitás dzsungelében. Na mármost egy gyerek aki a vadonban állatok közt nevelkedik, maga is vad lesz, nem fog megtanulni emberien beszélni, viselkedni stb. ehhez hasonlóan a mai fiatalok egyfajta digitális maugli effektust mutatnak. Kommunikációjuk az online trendek szerint alakul mint LOL, Like és J és a 10 éves gyerekek gyakran nem a legfiatalabbak aki egy olyan digitális vadonban bóklásznak ahol például az internetes bűnözők, sexting, vagy cyber bullying, mellett az agresszív tartalmú videojátékok a legkevésbé káros tényezőnek mondhatók. Így mindenkinek érdeke hogy minél inkább tudatos felhasználóvá váljunk és erre segítsük a fiatalokat is.  

Bemutatkozás

Tóth Dániel vagyok egy a 21.századi jelenségekre szakosodott pszichológus, gamer, geek, és youtuber egyben.
Évek óta járom az iskolákat, rendezvényeket mert úgy látom, hogy a virtualitással kapcsolatban a köztudatban sok a félinformáció és struccpolitika.
Közel két éve indítottam el youtube csatornámat Pszichológus Pasi néven ahol szintén egyfajta ismeretterjesztő tevékenységet folytatok, ám a virtualitás mellett is sokféle téma megjelenik még a munkahelyi stressztől a Disney rajzfilmek elemzéséig. 

https://pszichologuspasi.hu/

https://www.facebook.com/apszichologuspasi/

https://www.youtube.com/channel/UCIZ13RDvj3PFpeOYgM99trQ

ornament

2017.11.11.