TÖBB SZEM TÖBBET LÁT - SZUPERVÍZIÓ

Szupervízió – segítség szakmai elakadásokban, kapcsolati zavarokban

Munkánk során számtalan nehézséggel, dilemmával, kérdéssel kerülünk szembe. Előfordul, hogy ezekre nem találjuk a választ, nehezen viseljük terheit.

A szupervízió a perspektívaváltásban segít. Ugyanarról a helyről, ugyanazon a szemüvegen keresztül nézve valamit, csak ugyanazt láthatjuk. Egy másik nézőpontból más dolgok vehetők észre vele kapcsolatban. Ha több dolgot észlelünk, akkor jobban meg tudjuk ismerni a vizsgálat tárgyát. Ha jobban ismerünk valamit, akkor azt jobban megértjük, ha jobban megértjük, akkor jobban tudunk bánni vele, jobban tudjuk kezelni. Így van ez a szakmai dilemmákkal, szakmai kapcsolati problémákkal is.

Sokszor önmagunkat sem értjük. Miért hat ez így rám? Mi gátol a célom megvalósításában? Miként vagyok én az adott helyzetben, és így tovább. A szupervízió önreflexióra késztet. Az önreflexió fejleszti önismeretünket. Minél fejlettebb az önismeretünk, annál tudatosabbá, hatékonyabbá válunk, annál könnyebben megtaláljuk belső harmóniánkat.

Szeretném Neked is átadni a szupervízió élményét. Hozz magaddal egy számodra nehezen megélt szakmai helyzetet, hátha a Te eseteddel fogunk foglalkozni!

Bemutatkozás

A Károli Gáspár Református Egyetemen szereztem mentálhigiénés, majd szupervizori képesítést. Miért képződtem szupervizorrá? Szakmám gyakorlása során számtalan dilemmával, nehézséggel, kérdéssel kerültem szembe. Ezek feszültséget, tanácstalanságot, időnként még dühöt is keltettek bennem. Azt tapasztaltam, ha megosztom másokkal gondolataimat, érzéseimet, az már önmagában segít, csökkenti a bennem romboló feszültséget, kérdéseimre előjönnek a saját válaszaim. Ha képes vagyok mások nézőpontjából is ránézni a problémámra, akkor új megoldásokra, új válaszokra lelhetek. Láttam, hogy nem csak én vagyok ezzel így. Egyszer csak megtudtam, hogy van egy olyan hivatás (a szupervizor), ami ily módon segít másoknak. Ettől kezdve szupervizor akartam lenni én is!

További infók: www.megoldaskatalizator.hu.

ornament

2017.11.11.