MESETERÁPIÁS SEGÍTSÉG GYÁSZOLÓKNAK

„Bármi történik velünk, gyász, veszteség, lelki zavar, már egyszer valakivel megtörtént, valahol valaki meséli, megőrizte, csak meg kell találni az adott egyensúlyvesztéshez a megfelelő történetet és átadni annak, akinek erre szüksége van” (Boldizsár Ildikó meseterapeuta)

Már 3 éve foglalkozom meseterapeutaként mesékkel, a gyászolókkal folytatott munkámban is felhasználom a meséket. Már akár prevenciós foglalkozások formájában is segíthetünk a meseterápia segítségével. Egy éve tartok pszichológusoknak és hétköznapi embereknek, laikusoknak, „Mesés szembenézés a halállal” – foglalkozásokat: Egy rendezett, elsimult viszony a halállal, a későbbi krízisekben is támaszt tud nyújtani.

Már elővételezett gyász során is, fontos a szakszerű, rendszerezett segítség. Vesztségek esetén, a gyászfolyamatnak fordulópontjai vannak, melyeket a mesék megtámogatnak. A halál elfogadásán túl, fontos pont a gyász elfogadása, az alámerülés, a szembenézés, a kapcsolat értékelése, a bűntudat, a harag, a csalódások átdolgozása és az újrakezdés, a továbblépés előkészítése. Ezen pontokkal foglalkozom az egyéni és a csoportos gyásztanácsadási folyamatokban. Eset elemzések nyomán nyújtok betekintést az előadás hallgatói számára.

 

Révész Renáta Liliána pszichológus, meseterapeuta,  gyásztanácsadó


magamról:

Polcz Alaine-től tanultam, a gyásztanácsadás alapelveit és gyakorlatát is. Mar egyetemi dolgozataimat a gyász és halál témákban írtam mind pszichológia mind kulturális antropológiai szakon. 15 éve foglalkozom gyásszal, 3 éve meseterápiával. Törökbálinton már hat éve pszichológusként és gyász tanácsadóként dolgozom a Tábitha Gyerekhospice Házban, ahol gyerekeknek és szüleiknek segítek, az elővételezett gyász és a gyászfolyamatban egyéni és csoportos gyászterápiás feldolgozásában. Mindennapi munkámhoz hozzátartozik a családok mellett, felnőtt gyászolók veszteség feldolgozásának segítése is. Legutóbb Metamorphosis meseterápiás képzettséget szereztem, emellett gyermekpszichodráma vezető képzésen vettem részt (MIPE).

https://www.facebook.com/gyasztanacsado

ornament

2017.11.11.