KAPCSOLATI AKADÁLYMENTESÍTÉS

Rehab Critical Mass kezdeményezés célja, hogy a fogyatékossággal élő személyeket összefogja, ezáltal erősítse az érdekvédelmi képességüket, fokozza a kooperációs hajlamot, valamint az össztársadalom számára láthatóvá váljanak, és ezáltal  erősödjön a szolidaritás az emberek között.

Kezdeményezésünk azon a felismerésen alapul, hogy a különböző fogyatékossággal élő (mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, mentálisan akadályozott, vagy halmozottan sérült) emberek közös problémája az érdekérvényesítés nehézsége, illetve hiánya. Ez a csoport kívülről homogénnek látszik, de belülről szintenként és típusonként is megosztott. Közel 2 millió ember közvetlenül érintett, így szinte mindenki környezetében van sérült személy, akik nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a hétköznapi életben, akár a tanulásra, a munkára vagy a szórakozásra gondolunk. Nehézségekbe ütközik úgy megfogni a problémát, hogy nem hallható, látható, érezhető mindennapjainkban, pedig mindannyian csak tanulhatunk egymástól. Az RCM  egyedülálló abban, hogy egy alulról,  és érintettől jövő civil önszerveződés.2014 ősz: az első kritikus tömeg rendezvény a fogyatékossággal élők társadalmáért.

2015 tavasz: második felvonulásukon sikerült megemelni az első létszámot, érzékenyítő programok, vonulás a Clark Ádám térről a Lánchídon át, nagyszínpadi koncertek, pozitív, és példaértékű innovációk bemutatása.

Ezt követően a pszichoszociálisan sérültekre is elkezdtünk fókuszálni. Magyarország lelki egészségi állapota és az a tény, hogy a pszichoszociális hátránnyal élő emberek és hozzátartozóik problémái minimális nyilvánosságot kapnak, ez hozta létre a Mentál Rehab ötletét, melyet 2015. októberében szerveztünk meg, majd 2016-ban folytattuk a második lelki egészség világnappal. 2017 februárjában elindítottuk fél éven át tartó filmes workshopunkat, melynek célja volt a prevencióra felhívás, az érzelmeinkről való beszélgetés kultúrájának megteremtése, továbbá érzékennyé válás a különböző problémák iránt, és érintettek bevonásával folyamatosan azt kívánjuk elérni, hogy a társadalom hozzáállása változzon vagy máshogy álljon a "fogyatékosság" kérdéséhez. 


2017-ben akkreditálásra került kapcsolati akadálymentesítés képzésünk mely E-001637/2017/D003 számon került bejegyzésre.

www. rehabcriticalmass.hu

www.facebook.com/ Rehab Critical Mass

ornament

2017.11.11.