KOMPÁTIA - ÉLETKEREKÍTŐ JÁTÉKOK:

Megoldás az Együttműködő Kommunikáció érzelem- és szükséglet-kártyáival

A játék az élethelyzeteinkkel analóg tanuló terep, ahol védett közegben kigyakorolhatjuk azokat a viselkedésmintákat, amelyek a leginkább szolgálják majd a harmóniát mindennapi kihívásokban is.

A mai estén bemutatjuk a KOMPÁTIA – Életkerekítő Játékok csomagját.

Hogyan teremthetünk olyan közeget akár a családban, akár gyerek közösségben, vagy felnőtt társaságban, hogy később természetessé válhasson hibáztatás és bűntudat nélkül, nyíltan kifejezni magunkat éles helyzetben is. Hogyan léphetünk át a zsigeri reakciók szintjéről, a támadásból, védekezésből, vagy a bénultságból oda, ahol a döntések előtt figyelembe tudjuk venni megélésinket, hogy milyen érzelmek és milyen emberi szükségletek motiválnak bennünket valójában. Hogyan tudjuk ezeket minél hamarabb felismerni és összehangolni a környezetünkkel, lehetőségeinkkel?

Hogyan használhatjuk a KOMPÁTIÁT egy külső, vagy egy belső konfliktus illetve dilemma feltárásához, és az előre lépéshez, vagy feloldáshoz?

Kipróbálhatunk egy-két játékot, és közösen feltárhatjuk, hogy milyen tipikus helyzeteket érintenek, hogyan hathatnak gyógyító erővel akár a saját magunkkal akár környezetünkkel való kapcsolatunkban. Megnézhetünk egy szituációt, ahol a Kompátia kártyáival bizalmat és kapcsolódást teremthetünk.

Ha időnk engedi, megnézhetünk egy rövidfilmet, ahol 4. osztályban használják a gyerekek egy téma feltárásához a KOMPÁTIÁT.

Redő Júlia

Eredendően a táncot - az egész testet, lelket mozgásba hozó beszédet - éreztem igazán magaménak. Az MTF Néptánc pedagógus szakán diplomáztam.

Családot alapítva ráébredtem, hogy a hétköznapokban is azt a nyíltságot, szabadságot, ugyanakkor kapcsolódást szeretném áramoltatni, amit táncban tudok. Személyiség fejlesztő módszerekkel kezdtem foglalkozni a saját élménytől a vezető szintig. Életre szóló, mindennapi eszközömmé az Együttműködő Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) vált, melyet a módszer meghonosítója, édesanyám Jónai Éva Hava tanítványa, majd munkatársaként ismerhettem meg. Generációkon átívelő berögződéseket tudtunk feloldani ennek figyelmet fókuszáló módszernek a segítségével.

Tapasztalataink egy játékgyűjteménybe sűrűsödtek, aminek első része KOMPÁTIA - Életkerekítő Játékok címmel jelent meg. Kártyacsomagját Bende Rita grafikus tréner társunkkal alkottuk, hogy az EMK könnyed és természetes módon épülhessen életünkbe.

Strasser Katalin

Már kisiskolás koromban foglalkoztatott, hogyan tudnánk mi emberek egymással örömtelien, egymásra figyelve kapcsolódni. Hogyan tudnánk megérteni egymást, feloldani az óhatatlanul meg- megjelenő feszültségeket.

Szerencsésnek tartom magam, hogy már több, mint 20 éve, 1996-ban sikerült találkoznom az Erőszakmentes Együttműködő Kommunikációval (EMK), ami pontosan ezzel foglalkozik, és  ennek eléréséhez kaphatunk eszközt általa. Ahogy visszagondolok erre az időre, ismerkedésemre a "zsiráf nyelvvel" óriási élményt adott, hogy olyan lelkes tanulókkal lehettem együtt, akikkel végre egy nyelvet beszéltem. :)

Ma EMK trénerként  és mediátorként dolgozom. A Kompátia Életkerekítő játékot, kártyákat gyakran használom a tréningjeimen. Azt tapasztalom, hogy a résztvevők szívesen és örömmel tanulnak játékokon keresztül önmagukról.

FB: Kompátia – Életkerekítő Játékok

www.kompatia.hu

 

ornament

2017.11.11.