INNOVATÍV PREVENCIÓ:

mobilapplikáció és szabadulószoba a szermentes életért

Az előadás során az innovatív prevenció lehetőségeit járom körül, bemutatva három prevenciós programunkat:

1) VoltEgySzer: a Nyírő Gyula Kórház-OPAI és a MOME TechLab közös projektjeként fejlesztett mobilapplikáció és honlap interaktív módon célozza meg a tizenévesek és a szülők csoportját. Az applikáció hat menüpontot tartalmaz: a) Animált képregények; b) Kvíz-játék; c) Szerepjáték; d) Pszichoaktív szerek jellemzői; e) Pszichoaktív szerek rövid-és hosszútávú hatásai; f) Kezelési lehetőségek. Az applikáció kvíz-moduljával a tizenévesek ingyenes szabadidős programokat is nyerhetnek, ily módon motiválva őket az egészségtudatos magatartásra.

2) Tudat-törő prevenciós szabadulószoba: a XIII. Kerületi Prevenciós Központ területén megvalósított szabadulószoba egy szerhasználó fiatal tudatát szimbolizálja. A játékosok kooperatív logikai feladatok segítségével ismerik meg a szerhasználó életútját, a szerhasználat kockázati és protektív tényezőit.

3) Melyik úton? Interaktív prevenciós film: az előadás során a hallgatók megismerhetik a fejlesztés alatt álló film célkitűzéseit és a projekt megvalósítási tervét.

Mindhárom projekt közös sajátossága, hogy a célcsoportot partnerként kezelve, őket aktivitásra buzdítva, interaktív módon végez prevenciós munkát.

Dr. Kapitány-Fövény Máté

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusaként, illetve a Nyírő Gyula Kórház-OPAI Drogbeteg Gondozójának pszichológusaként tíz éve foglalkozom addiktológiai kutatásokkal és addikciós kórképek terápiájával. Elsődleges kutatási területeim az új pszichoaktív szerek hatásaira, a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) és szerhasználat kapcsolatára, illetve a pszichiátriai zavarok kulturális hátterére vonatkoznak. Az elmúlt években több innovatív prevenciós program szakmai vezetését vállaltam. Emellett fontos célomnak tekintem a tudományos ismeretterjesztést.  
ornament

2017.11.11.