SZOMATODRÁMA

A módszer lényege

A szomatodráma egy játékos, kreatív önismereti és terápiás módszer, mely üzeneteket közvetít a testtől a tudatig és vissza, ezáltal egy aktív-, értelem- és érzelemteli kommunikáció lehetőségét nyitja meg belső világunkkal.

A módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink térbeli kivetítése, mélyebb megismerése és kreatív átalakítása gyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben. Mindez a személyes kapcsolatfelvétel, a testüzenetek szeretetteli elfogadása, az érzelmi elakadások feloldása, a játékban feltáruló helyzet átrendeződése révén valósulhat meg.

A “szomato” szó arra utal, hogy a gyógyító játékok során a testi tapasztalatainkra, tüneteinkre, betegségeinkre fokozott figyelmet fordítunk, és engedjük, hogy a test bölcsessége irányítsa tudatosságunk ébredését. A “dráma” pedig itt annyit jelent, hogy élőben, “élesben”, konkrét találkozások, konfliktusok, érzelmek átélésével és a szükséges lépések azonnali megcselekvésével hárítjuk el a gyógyulás belső akadályait és jutunk közelebb a vágyott testi-lelki harmóniához.

A szomatodráma módszere lehetővé teszi, hogy olyan elzárt, sokszor fájdalmas érzéseinkkel találkozzunk, melyek tudattalanul irányítják életünket, majd testi tünetek, betegségek formájában manifesztálódnak. A drámajáték során mély érzelmi átéléssel oldjuk a feszültséget, gyengéden elhárítva már szükségtelenné vált akadályokat, hogy az öngyógyítás folyamata – lelki és testi szinten is – elindulhasson. A szomatodráma testünk útmutatását és információs közegét felhasználva, segít önszeretetünk és önelfogadásunk gyakorlásában, hogy valódi, teherbíró, szeretetteljes kapcsolatot építhessünk önmagunkkal, testi, lelki és spirituális szinten egyaránt.

A foglalkozást vezeti: 

Pataki Beáta

Kísérem a hozzám fordulókat a szenvedélybetegségekből, függőségekből, érzelmi zavarokból való végleges gyógyulás felé. Az a tapasztalatom, hogy minden krónikus betegség egy függőség is, hiszen a hullámokban ismétlődő tünetek kiszolgáltatottá tesznek. Foglalkoztat a kényszerű cselekvés lélektana. Ezért lettem addiktológus természetgyógyász.

Mélyen hiszem, hogy a testünk egy szuper rendszer, “tudja mit csinál”, s abban is biztos vagyok – akár tudunk róla, akár nem – mi magunk irányítjuk ezt a rendszert. Az egyik sarkalatos pont a gyógyulás felé az, hogy megértjük mit jelent a saját tünetünk, betegségünk, mi az az egyéni ránk jellemző sajátos ok, transzparens korlát, rejtetten munkáló benső erő hatás, amely fenntartja a nem kívánt állapotot.

8 éven át dolgoztam exkluzív személyi edzőként és sportoktatóként (egyéni, csoportos mozgásformák, rehabilitáció) Olaszországban, Németországban és Magyarországon, valamint az egyik kereskedelmi Tv csatornán 2 évig életmód-műsort vezettem.

A leírás és a kép a www.szomatodrama.hu oldalrol származik.