ÖKOPSZICHOLÓGIA WORKSHOP

Az egészség újraértelmezett fogalma az ökopszichológia tükrében – Előadás és workshop

Az ökopszichológia egy perspektívatágítást kínál a pszichológia számára, miszerint érdemes a pszichés jóllétünket, egészségünket az emberi kapcsolatrendszereknél tágabb rendszerben, a természet, a bolygó rendszerébe ágyazottan is vizsgálni.

Ahogyan emberi kapcsolataink minősége alapvetően meghatározza egészségünket, ugyanúgy az nagyobb rendszer is, amelybe létünk beágyazódik. A természet fogalma viszont tágabb annál, mint ami körülvesz bennünket: az emberen kívüli világgal, a bolygóval mint külső természettel való viszonyunk mellett a saját testünkkel és pszichénkkel mint belső természettel való kapcsolatunk is alapvető fontosságú.

Az ökopszichológia szerint a külső és belső természettel való kapcsolat megszakadása, az elidegenedés az a tényező, amely megbetegít bennünket – és közben létrehozza az ökológiai válságot is. Hiszen a testi-lelki egészség voltaképpen nem más, mint a teljességhez való kapcsolódás, az egységbe illeszkedés („egész-ség”). Éppen ezért – míg az elidegenedés megbetegít – a kapcsolat rendezése, az újrakapcsolódás képes visszafordítani a folyamatot, azaz harmonizál, gyógyít mindkét irányban.

A foglalkozást vezeti

Donáth Attila szupervizor, coach, Molnos Zselyke ökopszichológus