dr. Forgács Attila

GlObesity, a tömeges elhízás lélektana

Még sohasem volt ilyen kövér az emberiség, mint ma. Amennyiben a tendenciák folytatódnak, holnap még kövérebb lesz. Még 50 év, és mindenki rémesen el fog hízni! Miért eszik-iszik akkor is az ember, ha nem éhes és nem szomjas? Az élelmiszerek bőséges elérhetősége, valamint a mozgásszegény, kényelmi életmód vezetett a világméretű elhízáshoz. Ráadásul az életmódbéli változás találkozott az öröklött túlevés hajlamával. Az állandó éhínségben edződött Moho sapiens túlélését segítette, ha az egyedek sok kalóriát voltak képesek tartalékolni, amikor éppen volt mit enni. Ma a fiatalok, és leginkább a nők körében a soványság kultusz, és az ennek következtében kialakuló diétázás divatja terjed. Legalább két ellentétes tényező határozza meg az evés mértékét: Tudatos és racionális fogyásvágy. és a tudattalan őstapasztalat: enni addig, amíg van mit. Az előadó a tömeges elhízás evolúciós és társadalomlélektani okait járja körül. Felhívja a figyelmet a média – evésre vonatkozó – double bind üzeneteire, valamint azokra az információtechnikákra melyekkel tartósan és tömegesen lehetne csökkenteni az elhízást.

Forgács Attila dr.

1985-ben kezdett foglalkozni a gasztropszichológiával a magyar származású gasztronómiafejedelem, Louis Szathmary professzor irányításával Chicagoban. Azóta több mint 100 cikket közölt a gasztropszichológia témakörben. Az evés lélektana című könyve az Akadémiai Kiadónál 2004-ben, majd 2013-ban jelent meg. Az előadó az ELTE Pedagógiai- és Pszichológiai Kar egyetemi docense, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológiai Központjának vezetője.