INTEGRÁLT KIFEJEZÉS- ÉS TÁNCTERÁPIA

Az integrált kifejezés- és táncterápia (IKT) mozgásos hangsúlyú, valamint további kifejezés-művészetekkel (rajz, festés, agyagozás, hangszerek, saját hang, mesék, versírás, terápiás táncszínház stb.) dolgozó művészetterápiás megközelítés. A szó gyakran kevés mindennek a kifejezésére, így egyéb kifejezési formát szükséges találni a verbálisan nem közölhető tartalomnak, hisz a megmutatkozni vágyás mindenkiben ott van. A tánc – ahogy a legtöbb művészet – erre nagyszerű lehetőséget kínál. Egy gesztust megérthet egy másik ember, míg a szavak sokszor összezavarodást, egyet nem értést okoznak. Ebben az értelemben a kifejezésen és a kifejezett tartalomnak a mások általi befogadásán keresztül kommunikáció valósul meg, ami emberi minőségünk lényegi eleme, minden ember igénye. A táncterápiában intenzív testi-, mozgásos kommunikáció zajlik a résztvevők között. Az IKT koncepciójában a tánc az általánosan elfogadottnál tágabb értelmű. Felfogása szerint, minden résztvevő kifejező táncos, attól függetlenül, hogy a szó klasszikus értelmében táncol-e. Vallja, hogy a test folyamatosan beszél – kifejezi önmagát, mindig igazat „mond” – és mindig mozog – akkor is ha ez kívülről éppen nem látszik. A tánc alatt megélt tapasztalatok nem csak testünkre vonatkoznak, hanem érzelmi mentális és spirituális érintettség is kialakul. A létezés ezen formája erősebben összekapcsolja a tudatos és a tudatalatti személyiségrészeket, elősegítve a kommunikációt közöttük.

A természetes erőm

Amikor azt érzed, veled minden rendben van, akkor azt mondod friss és egészséges vagyok. Mi van azonban akkor, amikor ezt nem tudod elmondani?

Amikor kibillensz testi-lelki-szellemi egyensúlyodból, érzékeid üzennek neked, hogy szükséged volna töltődésre. A kérdés az, hogy észreveszed-e a figyelmeztető jeleket? Felismered e mitől veszíted el az erődet? Tudod-e azt, hogy mire van ilyenkor szükséged? Megfigyelted e már, hogy téged milyen energiák mozgatnak? Miből táplálkozol, töltődsz fel, ha elfáradtál? Néha talán azt érzed, nem segít az, ahogyan korábban regenerálódni szoktál. Képes vagy e ilyenkor kapcsolódni rejtett tartalékaidhoz? Megtalálod-e mi az, ami felébreszti és újra áramlásban tartja egész-séged?

A tested sok mindenre választ adhat, hisz összeköt az erőforrásaiddal, megteremtve az energia felvétel lehetőségét, csak fel kell ismerd, hogy hogyan.

Ez a műhely, egy olyan módszerből ad ízelítőt, amelyen keresztül tapasztalatot szerezhetsz az önérzékelésről, a tested üzeneteiről, válaszokat találhatsz a téged érdeklő, veled kapcsolatos kérdésekről.

A műhelyen való részvételnek nem feltétele a táncos vagy művészeti képzettség, jártasság – elég ha szeretsz táncolni és nyitott vagy valami újat kipróbálni, ami közelebb vihet az önmegismeréshez.

A foglalkozást vezeti

Brinzanek Zsuzsa: pszichológus, integrált kifejezés- és táncterapeuta. 2009 óta rendszeresen vezet nyitott és zárt integrált kifejezés- és táncterápiás önismereti, személyiségfejlesztő gyerek és felnőtt csoportokat. Mozgásműhelyt szervez időseknek, valamint alkalmi bemutató alkalmakat tart különböző rendezvényeken. 2011 óta az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület vezetőségének tagjaként a titkári feladatokat látja el. Alapító tagja, az Ayana kifejezésművészeti önismereti műhelynek.

Szabó Ágnes: integrált kifejezés- és táncterapeuta. Integrált kifejezés és táncterápiás csoportokat vezet, valamint kreatív személyiségfejlesztő táncos foglalkozásokat felnőtteknek és idősebbeknek, leendő anyukáknak, szülőknek a kisgyerekeikkel közösen, óvódásoknak, állami gondozott fiataloknak, pszichés nehézségekkel küzdőknek. Nyitott és zárt táncterápiás csoportokat tart heti két napon klinikai környezetben, pszichiátriai rehabilitációban résztvevő felnőtteknek, kórházi keretek között valamint egyéni terapeutaként is dolgozik. Az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület vezetőségi tagjaként tevékenykedik.

www.ayana.hu