CSALÁDÁLLÍTÁS

Családállítás

A Családállítás módszerét Bert Hellinger német pszichológus alakította ki.

Hellingernek voltak olyan kliensei, akiknek nem tudott a pszichológia klasszikus módszereivel segíteni, olyan elakadásaik voltak, melyek élet történéseikkel nem voltak magyarázhatóak. Ellenben ezen kliensek felmenői között mindig talált olyan családtagot, akiknek a sorsa, élet eseménye magyarázatot adott a kliens elakadására.

Afrikai missziós munkája során, természeti népek életének tanulmányozásakor fedezte fel Hellinger azt, hogy milyen fontos törvények léteznek a családi rendszerekben (kultúrától, földrésztől függetlenül) és azt, hogy amennyiben ezek a törvények sérülnek, a család rendszerében felborul az egyensúly, és ez a családtagok életében elakadásokat okozhat. 

Ezen megfigyelések hatására, különböző terápiás eljárások, több módszer ötvözésével megalkotta a családállítás módszerét.

A módszer lényege, hogy elakadásaink (akár testi, akár lelki tüneteink) okai a családállítás eszközével fellelhetőek, és az állítás során történő oldás segítségével az ok és az elakadás is megszüntethető.

A módszer a kliens kollektív tudatalattijának megjelenítésével működik, ezt szokták “mezőnek” nevezni.

Az állítás folyamán a témahozó pár mondatban elmondja azt a problémát, kérdést, melyre az állítást kéri.

Az állításvezető megkéri a témahozót válasszon a csoport tagjai közül a témájában érintett rendszerelemeknek szereplőket; képviselőket. 

A képviselők elhelyezkednek a térben, figyelnek fizikai, érzelmi érzeteikre, mozgás késztetéseikre.

Azáltal, hogy a témahozó adott csoport tagot kiválasztott adott családtagja, vagy más rendszereleme képviseletére, a kollektív tudatalattijából lecsatornázódnak mindazon információk, viszonyulások, melyek a témával kapcsolatosan adott családtagban lélek szinten megjelennek. Ezeket az információkat és viszonyulásokat adja vissza képviseletben a képviseletre kiválasztott csoport tag.

A képviselők mozgása, beszámolója alapján az állításvezető helyváltoztatásra, mondatok kimondására kéri a képviselőket, “rendet” tesz a családi rendszerben, ezek hatására az elakadások oldódnak.

A témahozó mindezt kívülről, mintegy színházi előadást nézi. Majd az állítás végén, a záró képben, mikor az oldások megtörténtek, a rendszerben egyensúly van, kipróbálhatja a saját képviseletét, megérezheti a megoldást; milyen az, amikor megnyugszik a rendszer.

A foglalkozást vezeti

Koncsek Hajnalka vagyok. Okleveles családállítóként végeztem a Rendszer Akadémián. Tanáraim Csurgó Sándor és Féderer Ágnes, a családállítási szakmában elismert szaktekintélyek.

Képződésemet a mai napig folytatom, visszajárok továbbképzésekre, önismereti és szakmai táborokba a Rendszer Akadémia szervezésében, mely a DGFS, azaz a Német Családállítók Szövetségének tagja. Figyelemmel kísérem az új trendeket, és az új felfedezéseket a szakmában.

Csoportos és egyéni családállításokat is vezetek. Klienseim nem egy spirituális, ködös módszert látnak a családállításban, hanem egy megoldás orientált önismereti módszert, mely hatékonyan segíti át őket nehéz élethelyzeteken, egy-egy elakadásuk, problémájuk megoldásában, vagy akár életstratégiai kérdésük megválaszolásában. Klienseim a közös munka során a saját sorsuk elszenvedőiből saját életüket és boldogulásukat kezükben tartó, felnőtt emberekké válnak.

Szeretném megmutatni a résztvevőknek, hogyan működik a módszer, hogy akár témahozóként, akár képviselőként, akár nézőként részesüljenek abban a felismeréseket adó élményben, amelyben állítások folyamán a csoport tagoknak részük van.